Знаци и симптоми на дрога употребата

By Huk0 on 23:33

Filed Under:


Злоупотребата с дроги представлява заплаха за всяко СЕМЕЙСТВО и нито едно ДЕТЕ не е застраховано от наркомании. Най-опасните думи, които РОДИТЕЛИТЕ използват в отговор на проблема за дрогите са често прибързани и крайни: "Не и моето дете!" Ако откриете алкохол, дроги или дрога - принадлежности, които са притежание на детето Ви, то тогава може да се твърди с голяма вероятност, че Тя или Той употребяват дроги. По-долу изброените поведенчески особености насочват вниманието и Ви предупреждават, че Вашето дете е възможно да употребява дроги ( или злоупотребява ). Така както тези симптоми биха означавали дрога - поведение, те представляват и знаци на кризите на нормалното юношеско израстване. Някой единичен симптом може да не означава, че има алкохолен или дрога проблем, но комбинацията от два или повече симптома определено трябва да провокира вниманието Ви като РОДИТЕЛ.
ПОНИЖАВАНЕТО НА УСПЕХА - това би могло да бъде постепенното намаляване на успеха през последните 6м. до 1г. или внезапното му понижаване.
ДЕТЕТО ВИ ИМА НОВИ ПРИЯТЕЛИ - виждате нова група от приятели, с които дружи детето Ви? Приятели, които срещате за първи път?
ЕМОЦИОНАЛНИ КОЛЕБАНИЯ - лесно емоционално разстройване, честа промяна в настроението; "изглежда, че детето не е толкова щастливо, колкото би трябвало да бъде". ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ НА СЕМЕЙНИТЕ ПРАВИЛА - нарушаване на семейните гласни споразумения, пренебрегване на семейните си задължения.
ЗАТВАРЯНЕТО У СЕБЕ СИ - споделяне на все по-малко от личните си проблеми. ЗАГУБАТА НА ИНИЦИАТИВА - понижаването на работоспособността; спане повече от обикновено.
"ОТКЪСВАНЕ ОТ СЕМЕЙСТВОТО" - пренебрегване на семейните мероприятия: семейни излети, гостувания у роднини и приятели, празнувания и др.
ПРОМЯНА В ХИГИЕННИТЕ НАВИЦИ - станал е "мърляв", носи едни дрехи дълго време. ДЕЗИНФОРМИРАНЕ ОТНОСНО УЧИЛИЩЕТО - за това какво става там, за родителските срещи, за евентуални забележки или предупреждения.
"ОТСЪСТВИЕ ДО КЪСНО ВЕЧЕР" - често закъсняване или отсъствие от дома; постоянни извинения за поведението си.
САМОИЗОЛАЦИЯ - прекарва голяма част от времето в стаята си.
ЛИПСВАТ ПАРИ ИЛИ АЛКОХОЛ - от родителите или от останалите членове на семейството.
ПРОДАЖБАТА - на дрехи, музика, лични вещи; "изглежда, че има пари, но липсва явен източник на доходи ".
ЧУВСТВА СЕ ИЗПОЛЗВАН И ИЗОСТАВЕН - настройването на родителите един срещу друг.
"ОСКЪРБЯВАЩО" ПОВЕДЕНИЕ - ругаене или физическа обида спрямо членовете на семейството.
ПРОМЯНА В ТЕЛЕСНОТО ТЕГЛО - драстична загуба или увеличение на телесно тегло. ДЪЛГОВРЕМЕННА ПРОМЯНА В НАСТРОЕНИЕТО - често става ядосан и раздразнителен, избухва по различни поводи.
ЗАКОНОВИ ПРОБЛЕМИ - шофиране в нетрезво състояние, участие в партита, където се е намесила полицията.
ОТБРАНИТЕЛНА ПОЗИЦИЯ - противопоставянето на родителите чрез поведения или други занимания.
ОБАЖДАНИЯ ОТ УЧИЛИЩЕ - за бягства от часовете, заспиване по време на час, слаба работа, разсеяност, пренебрегване на домашните си.
ПРИБИРАНЕ У ДОМА В НЕТРЕЗВО СЪСТОЯНИЕ ИЛИ "НАПУШЕН" - миризма на алкохол или "трева", необичайно състояние на замайване, псуване и жаргонна реч.
Грозна работа, по-добре се посмейте и забавлявайте.Не посягайте на дрогата!

0 коментара for this post